We zijn allemaal wel eens gestrest, maar wanneer is dit normaal en wanneer niet?

We kennen gezonde stress voor bijvoorbeeld een wedstrijd of een examen. Dit is prima en hoort bij het leven. Maar als stress situaties langer aanhouden door bijvoorbeeld problemen op het werk of in sociale kringen zal je ware Qi uitgeput raken. De milt verzwakt en het nier Yin zal afnemen.

Dit kan symptomen als duizeligheid, hartkloppingen, zware benen, piekeren en algehele vermoeidheid kunnen veroorzaken. Ook slecht slapen behoort zeker tot de mogelijkheden. Mensen kunnen hierdoor in een neerwaartse spiraal raken, waardoor ze mentaal behoorlijk in de war kunnen raken.

Het is in dit soort gevallen belangrijk om er voor te zorgen dat de patiënt zijn /haar leefstijl gaat aanpassen door bijvoorbeeld er voor te zorgen dat de trigger die de stress veroorzaakt proberen te veranderen. Uiteraard is dit makkelijk gezegd dan gedaan.
Maar toch is het van belang hier verandering in te brengen omdat anders het lichaam steeds uitgeputter raakt en de balans steeds slechter zal worden.

Een goede voeding zal hier zeker bij helpen, door bijvoorbeeld koffie en alcohol te mijden. Verder heb je nog een heel scala aan voeding adviezen, maar zal ook per patiënt verschillen. Ook sporten kan een goede bijdrage leveren bij het herstel mits het op een rustige manier word bedreven.

Acupunctuur is een goede en veilige geneeswijze om patiënten weer op de goede weg te helpen.

 

Categorieën: Algemeen