Stress zorgt voor spanning in het lichaam en als dat te lang aanhoudt, kom je in de problemen. Die opgebouwde spanning in je lichaam kan leiden tot allerlei klachten. Het belangrijkste bij het behandelen van stress is het tot rust brengen van het lichaam om de natuurlijke balans tussen inspanning en ontspanning te herstellen. Acupunctuur kan daarbij helpen.

Stress: een gezonde reactie

De mens is een uniek wezen, dat in staat is om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden, zowel lichamelijk als geestelijk. Bij onverwachte gebeurtenissen reageert het lichaam direct door het aanmaken van adrenaline. Dat kan helemaal geen kwaad, integendeel; het houdt ons scherp, het concentratievermogen is maximaal en we kunnen beter presteren. Deze vorm van spanning, of stress, is gezond, en hoort bij het leven.

Langdurige stress leidt tot problemen

Maar als we te veel of te vaak achter elkaar met spanning te maken krijgen – en tussendoor niet kunnen ontspannen – wordt het een andere zaak. We lopen dan kans om overspannen te raken of met de diagnose ‘burn-out’ bij de huisarts terecht te komen.

Stress is vaak dichterbij dan je denkt

Bij het overlijden van een dierbare is het vanzelfsprekend dat je een periode van grote stress doormaakt. En het is algemeen bekend dat een hoge werkdruk die te lang aanhoudt gevaarlijk is. Maar ook een trouwerij of een geboorte kan stress veroorzaken. Of op vakantie gaan. Het is belangrijk om overbelasting van ons aanpassingsvermogen te voorkomen.

Luister naar jezelf

Bij het voorkomen van stress is het de kunst om de juiste balans te vinden tussen wat ‘moet’ en wat ‘kan’. En te luisteren naar de waarschuwingssignalen die het lichaam ons geeft. Ben je onrustig, kun je problemen niet van je afzetten en lig je in bed te piekeren? Het zijn allemaal signalen dat je niet meer tot rust kan komen.

Helpt acupunctuur bij stress en burnout?

Een lichaam in balans is in feite een energiesysteem dat optimaal functioneert. Onder invloed van stress raakt die energiebalans verstoord. De spanning in de spieren is hoger dan strikt noodzakelijk. Acupunctuur bij stress en burnout richt zich op het hervinden van de balans zodat je vanuit een ontspannen situatie kunt nadenken over mogelijke oplossingen.

Niet enige oplossing

Acupunctuur helpt, maar het kan de oorzaak van stress en burnout niet wegnemen. Daarom is het altijd zinvol om ook de hulp in te roepen van de huisarts, het maatschappelijk werk of de arbodienst.