Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Sommige mensen noemen dit ook wel een knoop in de spieren. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtverlies en pijnklachten veroorzaken. De beste manier om dit aan te pakken is triggerpoint therapie, ook wel bekend als ‘dry needling’.

Wat is Dry Needling?

  • Dry needling heet ook wel triggerpoint therapie
  • Triggerpoints zijn pijnlijke verdikkingen in de spier (knopen)
  • Door met een dunne naald te prikken, kan ik die triggerpoints behandelen

Triggerpoint: lokale verdikking van de spier

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In een normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Wanneer er een triggerpoint in de spier zit dan blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied. Op deze punten is de spierspanning dus hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen. Een triggerpoint kan worden gezien als een spierknoop: een bundeltje spiervezels dat zich niet ontspant, maar steeds strak aangespannen blijft.

Actieve en Latente triggerpoints

Een Triggerpoint kan zich op twee manieren manifesteren: Actief of Latent. Een actief Triggerpoint geeft pijn, of een andere onprettige sensatie. Een Latent Triggerpoint geeft stijfheid en ontstaat meestal door een inactieve leefstijl met veel zitten, weinig bewegen en bepaalde eetgewoonten.

Iedereen heeft ze

Gezonde spieren hebben geen triggerpoints. Maar elk mens heeft wel een aantal latente triggerpoints in zijn lijf. En dat is op zich ook niet erg. Zolang het geen klachten oplevert, dan is het vaak ook niet nodig om ze actief aan te pakken. Het is dan ook een utopie om te stellen dat je een “triggerpointloos” lichaam zou moeten realiseren. Je kunt makkelijk 100 jaar worden met een aantal latente triggerpoints in je lijf.

Gaat vaak vanzelf weg

Mensen komen veelal bij de huisarts of fysiotherapeut met het meest recent geactiveerde triggerpoint; een echte knoop in de spieren dus. Iedereen die wel eens pijn heeft gevoeld, weet dat deze in het grootste deel van de gevallen vanzelf weer weg zal trekken. Vanuit de myofasciale benadering stellen we dan dat het natuurlijke herstelproces ervoor zorgt dat het actieve triggerpoint vanzelf een latent triggerpoint wordt.

Je ‘zwakke punt’

Een Latent Triggerpoint ligt “op de loer” en wacht een moment af om weer actief te worden. Dit gebeurt vaak bij overbelasting, stress of een ongeluk. Dit latente punt is de plek waarvan veel mensen zeggen, “dat zal altijd mijn zwakke punt blijven”.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints ontstaan vooral door overbelasting. Dit kan een kortdurende veel te zware belasting zijn, of een te langdurige lichte belasting. Bijvoorbeeld een ongeluk, valpartij, vertillen, sporten zonder warming-up, lichamelijk zwaar werk, vaak herhaalde bewegingen, stress en last-but-not-least: ongunstige (werk)houding. Zolang de oorzaak aanwezig blijft, zal behandeling van triggerpoints slechts tijdelijk verlichting geven.

Triggerpoint therapie met dry needling

Het inbrengen van het naaldje is zo goed als pijnloos. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt, dan spant de spier zich even kort aan. Dat voelt als een soort ‘kramp’. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je je makkelijker bewegen. De reactie op de behandeling verschilt per persoon. In de meeste gevallen voelt het behandelde gedeelte eerst wat vermoeid of stijf aan. Dat duurt gelukkig niet lang (maximaal 72 uur). Veel mensen voelen na de behandeling een verandering en vaak een vergroting van de beweeglijkheid. Vaak is dat direct al, soms een dagje later.