Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op de stuifmeelkorrels (pollen) van planten, bomen en grassen. Pollen zijn onschadelijk, maar bij mensen met hooikoorts herkent het lichaam ze als onwenselijke indringers. Als reactie begint het lichaam histamine aan te maken. Sommige mensen verdragen deze stof niet en krijgen vervolgens hooikoorts. Acupunctuur bij hooikoorts is gelukkig heel effectief.

Acupunctuur bij hooikoorts

  • Symptomen nemen snel af
  • Medicijnen zijn na behandeling vaak niet meer nodig
  • Werkt het meest effectief als behandeling voor ‘het seizoen’ begint

Tranende ogen en niezen

Hooikoorts leidt tot overprikkeling van de slijmvliezen in je neus en keel en kan jeukende, tranende en branderige ogen veroorzaken. Ook niezen en benauwdheid komen veel voor. Bovendien leidt hooikoorts vaak tot vermoeidheid en een gevoel van algehele malaise. Kortom: een heel scala aan vervelende klachten.

Hoe kan ik helpen?

Gelukkig kan ik in veel gevallen acute hooikoorts met succes behandelen. Klachten zoals jeukende en rode ogen, keelpijn en niezen nemen vaak al na enkele behandelingen af. Onderdrukkende medicijnen tegen hooikoorts zijn in het algemeen ook snel niet meer nodig. Het is voor mij als acupuncturist belangrijk te horen welke klachten overheersen. Is dit jeuk, een loopneus of zit het juist vast? Aan de hand van deze symptomen kan ik gericht de acupunctuur toepassen.

Lekkerder in je vel

De meeste mensen in mijn praktijk met hooikoorts merken dat ze tijdens de behandelperiode lekkerder in hun vel zitten. Hun klachten verminderen als snel. De behandeling is het meest effectief als we vlak voor hooikoortsseizoen beginnen. Acupunctuur kan dan bijdragen aan het verbeteren van de weerstand, waardoor de hooikoorts niet, of later begint.