Eczeem is een zeer vervelende aandoening die gepaard gaat met veel jeuk, wat weer leidt tot krabben en een open huid. Het is om gek van te worden! Gelukkig kan acupunctuur vaak een uitkomst bieden. Er zijn verschillende oorzaken voor eczeem, die allemaal om een ander soort behandeling vragen.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is een aangeboren aandoening die hoort bij het atopisch syndroom. Het is een sterk jeukende ontsteking van de huid als gevolg van het overmatige aanmaak van antistoffen van het type IgE die een ontstekingsreactie veroorzaken bij contact met onschuldige stoffen uit de omgeving zoals huisstofmijt of pollen van planten.

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem ontstaat op de plek waar de huid in contact komt met een stof die een allergische reactie uitlokt. Op die plaats is de reactie vaak het heftigst. Soms kan de huid in de omgeving mee reageren en in zeldzame gevallen zelfs op andere lichaamsdelen. Allergisch contacteczeem is niet erfelijk en niet besmettelijk voor anderen.

Ortho-ergisch contacteczeem

Naast het allergisch contacteczeem bestaat er ook het zogenoemde ortho-ergisch contacteczeem. Dit wordt veroorzaakt door irriterende stoffen, zoals oplosmiddelen en zepen. Door de chronische inwerking van dergelijke irriterende middelen ontstaat er een ander soort ontstekingsreactie in de huid. Overmatig contact met water kan dit proces versnellen en verhevigen.

Chinese kijk op eczeem

Vanuit het standpunt van de Chinese geneeskunde is eczeem te wijten aan een aangeboren leegte van de Wei systemen. Dit is het verdedigingssysteem van het lichaam. Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor dit (tijdelijk) minder goed werkt. Vaak gaat deze aandoening samen met astma. Het kan een aangeboren aandoening zijn, waarbij kinderen vaak eerst last hebben van eczeem, daarna van astma om vervolgens op latere leeftijd weer geconfronteerd te worden met eczeem.

Stress als trigger

In tijden van stress kan eczeem enorm opspelen, wat op zichzelf weer voor meer stress kan zorgen. Deze huidaandoening kan dan de kwaliteit van het leven flink aantasten.

Acupunctuur voor eczeem

In mijn praktijk pas ik acupunctuur voor eczeem met veel succes toe. Zelfs in zeer extreme gevallen kan ik mensen vaak goed helpen. Door goed te kijken tijdens het intake gesprek waardoor deze klachten zijn ontstaan, kan ik de klachten goed in beeld krijgen en naar behoren behandelen.