Een op de drie mensen heeft tinnitus of oorsuizen. Ze horen een piep, brom of een ander geluid in een of beide oren. Voor sommige mensen is het letterlijk om gek van te worden. Ze kunnen niet meer slapen, krijgen concentratieproblemen en voelen zich machteloos. De klachten die samenhangen met tinnitus kunnen in veel gevallen goed worden behandeld met acupunctuur.

Acupunctuur voor tinnitus of oorsuizen

  • Tinnitus zorgt voor extra spanning in het lichaam
  • Acupunctuur voor tinnitus is erop gericht die spanning weg te nemen
  • Veel patiënten geven aan dat het gevoel van machteloosheid daardoor afneemt

Oorzaak van tinnitus

Tinnitus kan vele verschillende oorzaken hebben. Soms treedt het op na een ooraandoening, zoals een middenoorontsteking of bij gehoorschade door harde geluiden. Maar ook stress en emotionele problemen kunnen oorsuizen veroorzaken of flink verergeren. Sommige mensen hebben er maar heel even last van, bij anderen verdwijnt het geluid nooit.

Klachten door tinnitus

Het aanhoudende geluid dat je hoort, kan voor flinke problemen zorgen. Het komt niet zo vaak voor, bij slechts vijf procent van de mensen met tinnitus, maar in Nederland gaat het bij elkaar toch om een hele grote groep mensen: zo’n 300.000.

Oorzaak vaak niet behandelbaar

De oorzaak van tinnitus is in veel gevallen niet te behandelen. Mensen die lijden onder tinnitus die niet meer overgaat, wordt gezegd te leren leven met de klachten. En dat kan heel moeilijk zijn, omdat het een enorme impact kan hebben op je leven.

Acupunctuur: minder klachten

Ook acupunctuur voor tinnitus en oorsuizen kan de oorzaak van de klacht niet wegnemen. Toch blijkt behandeling in veel gevallen wel te zorgen voor een vermindering van de klachten. Dit komt omdat de behandeling er vooral op is gericht om de opgebouwde spanning in het lichaam aan te pakken. Soms helpt het om een spier die dicht bij het oor zit (sternocleidomastiodeus) te behandelen. Maar vaker zitten er door de aanhoudende klachten ook blokkades op andere plekken in het lichaam. 

Uitgebreide intake noodzaak

Voor een succesvolle behandeling van tinnitus is in elk geval een uitgebreide intake nodig. Ik wil precies weten hoe de klachten zijn ontstaan en wat voor gevolgen dat heeft voor je dagelijkse leven. Aan de hand daarvan stem ik een plan van aanpak met je af.