Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is al eeuwenlang de belangrijkste vorm van geneeskunde in China, Japan en tal van andere Aziatische landen en wordt bij een derde van de wereldbevolking toegepast. Met naaldjes op acupunctuurpunten stimuleer ik energiestromen in het lichaam. Blokkades verdwijnen en de energie kan weer gelijkmatig stromen, waardoor klachten afnemen.

  • Energie staat centraal bij acupunctuur
  • In een gezond lichaam kan energie ongehinderd stromen
  • Bij ziekte zijn die energiebanen, de meridianen, geblokkeerd
  • Met dunne naaldjes neemt een acupuncturist die blokkades weg

Lichaam en geest in evenwicht

Bij acupunctuur gaan we ervan uit dat lichaam, geest en omgeving niet los te zien zijn van elkaar in gezondheid en in ziekte. Deze gedachte begint in het Westen steeds meer terrein te winnen. Daarom wordt acupunctuur steeds minder als een alternatieve geneeswijze beschouwd en steeds meer als een aanvulling op de Westerse geneeskunde. Samen met de homeopathie is acupunctuur de meest geaccepteerde vorm van “additieve” geneeskunde.

Energie staat centraal

Energie staat centraal in de acupunctuur. Die lichaamsenergie circuleert via ‘energiebanen’, de zogenaamde meridianen, door het lichaam. Elk orgaan heeft zijn eigen meridiaan. Zo is er bijvoorbeeld een longbaan of dikke darmbaan. Deze meridianen vormen samen een complex netwerk waarin energie naar elk deel van het lichaam wordt doorgegeven.

Disbalans in energie

In een gezonde situatie is de energie van de mens in evenwicht. De energie kan onverstoord door de meridianen stromen. Maar als de natuurlijke balans van dit evenwicht verstoord raakt, ontstaat een aandoening of ziekte. Normaal gezien is het menselijke lichaam in staat deze disbalans te herstellen. Maar als dit niet lukt, dan zal de energie weer in balans moeten worden gebracht en kan het gebruik van acupunctuur uitkomst bieden.

Dunne naaldjes

Als acupuncturist doe ik dat door de juiste acupunctuurpunten te stimuleren. Die punten liggen op de meridianen en door ze te stimuleren met dunne naaldjes laat ik de energie weer op de juiste manier stromen. Hierdoor nemen de klachten af. Vaak merken mijn patiënten dat meteen.

Doet de behandeling pijn?

Acupunctuurnaalden zijn extreem dun. Daardoor voelen de meeste mensen niets als ik ze inbreng.

Effectief bij veel klachten

Acupunctuur kan effectief zijn bij een heel scala aan klachten, zoals chronische vermoeidheid, zware benen, hoofdpijn en migraine, tinnitus, eczeem, chronische pijnklachten en menstruatie- en overgangsklachten. Het zijn vaak problemen waar veel mensen lang mee blijven lopen of waar ze lastig van afkomen. Door middel van een intake krijg ik een goede indruk wat er in uw lichaam uit balans is en zorg ik voor een vakkundige behandeling, zodat u van uw klachten afkomt.