Menstruatieklachten, waaronder premenstrueel syndroom (PMS), zijn meestal zo minimaal aanwezig dat veel vrouwen hier nauwelijks last van ondervinden. Het komt echter ook voor dat vrouwen door klachten enkele dagen niet kunnen functioneren. Acupunctuur kan dan een uitkomst zijn.

Acupunctuur bij menstruatieklachten

  • Menstruatieklachten worden veroorzaakt door hormoonwisselingen
  • De klachten ontstaan twee weken voor de menstruatie begint
  • De klachten kunnen zowel lichamelijk als emotioneel van aard zijn
  • De behandeling met acupunctuur duurt zes tot acht weken
  • Tijdens de behandeling wordt de hormoonhuishouding positief be├»nvloedt

Hormoonwisselingen als oorzaak

Menstruatieklachten zijn voornamelijk toe te schrijven aan hormoonwisselingen. Het kunnen zowel lichamelijke als emotionele klachten zijn. Premenstruele klachten, ook wel Premenstrueel Syndroom (PMS) genoemd, ontstaan ongeveer twee weken voor de menstruatie en verdwijnen of verminderen als de menstruatie begint. Acupunctuur is een goede methode om deze klachten met succes te behandelen en te voorkomen

Zowel lichamelijke als emotionele klachten

Voor het begin van de menstruatie bouwt zich in de onderbuik een spanning op die op zichzelf heel natuurlijk is. Maar bij sommige vrouwen is deze stagnatie van energie en bloed onevenredig hoog. De acupunctuur is primair gericht op het opheffen van deze stagnatie. Bekende emotionele klachten hierbij zijn stemmingswisselingen, depressie en prikkelbaarheid. Op lichamelijk gebied: pijn of kramp in de buik, vermoeidheid, hoofdpijn/migraine, gewrichtspijn, rugpijn die soms uitstraalt naar de bovenbenen of gespannen, pijnlijke borsten. Vaak treedt een combinatie van deze klachten op.

Klachten tijdens de menstruatie

De menstruatie is een cyclisch proces waarbinnen een verstoring van de balans kan optreden zodat de menstruatie onregelmatig wordt, te lang aanhoudt of juist te kort duurt. Andere klachten zijn: overmatig bloedverlies, tussentijdse bloedingen of menstruatiepijn. Door het cyclische karakter van de menstruatie kunnen menstruatieklachten heel goed met acupunctuur worden behandeld.

Wekelijkse behandeling

Aanvankelijk zal er wekelijks worden behandeld. Een van de aangrijpingspunten is de hormoonhuishouding; u hoeft echter niet bang te zijn dat de behandeling van invloed is op de veilige werking van de pil. Na zes tot acht behandelingen volgt een evaluatie. Hierbij wordt besproken of het zinvol is om door te gaan met dezelfde behandeling of om te volstaan met een behandeling bij de volgende menstruatie.