Hoofdpijn en migraine zijn veelvoorkomende klachten waar je veel last van kunt hebben. Het kan zelfs je dagelijks leven ernstig verstoren. Acupunctuur kan leiden tot vermindering van de klachten of deze zelfs compleet verhelpen.

Acupunctuur bij hoofdpijn en migraine

  • Verlaagt de spierspanning in schouders en nek
  • Neemt blokkades weg in het hoofd
  • Vaak al blijvend resultaat na zes behandelingen

Elke hoofdpijn is anders

Hoofdpijn uit zich in pijn aan het voorhoofd, achter de ogen, boven in het hoofd, aan de zijkant of aan de schedelrand. De hoofdpijn kan altijd op dezelfde plaats optreden, of zich van de ene plek naar de andere verplaatsen. Ook de soort pijn is bij iedereen verschillend. Sommige mensen klagen over een licht zeurende pijn in het hoofd, anderen hebben het gevoel dat hun schedel uit elkaar barst. Hoofdpijn kan acuut opkomen of zich langzaam kenbaar maken.

Uitsluiten van ‘medische’ oorzaken

Hoofdpijnklachten kunnen veel oorzaken hebben. Daarom vraag ik bij het intakegesprek altijd eerst of u al met uw klachten bij de huisarts, tandarts of een specialist bent geweest. Klachten als oor- of neusholteontsteking, een kaakholteontsteking of verhoogde bloeddruk gaan immers vaak met hoofdpijn gepaard. Van belang is ook of er sprake is van hoofdpijn als gevolg van een ongeval of een ernstige aandoening.

Hoe acupunctuur helpt

Als acupuncturist behandel ik met name hoofdpijn die het gevolg is van (spier)spanningen en migraine. Beide soorten kunnen het gevolg zijn van mentale druk, vermoeidheid of geestelijke overspannenheid.

Spierspanning te hoog

Bij spierspanningshoofdpijn zijn de spieren van de schouders en de nek gespannen. Het bloed en de energie die de schedel voeden, worden hierdoor plaatselijk geblokkeerd. Het gevolg is het ervaren van hoofdpijn. Dit is vaak een zeurende pijn die een paar dagen tot enkele weken kan aanhouden.

Migraine

Bij migraine treedt meestal een eenzijdige, bonkende en stekende hoofdpijn op die enkele uren tot enkele dagen kan aanhouden. Een aanval van migraine leidt vaak tot misselijkheid; soms tot overgeven toe.

Gemiddeld zes behandelingen

In veel gevallen kan ik de hoofdpijn effectief behandelen. Gemiddeld zijn er vijf tot zes behandelingen nodig om te kunnen beoordelen of de behandeling effectief is. Sommige mensen verlaten de praktijk al volledig klachtenvrij na zes behandelingen. Anderen komen vaker terug. Het resultaat is geheel afhankelijk van het type hoofdpijn en de bijkomende factoren die voor iedere patiƫnt verschillend zijn.